Oenigheter om gränskontroller

Nedanstående artikel är hämtat från sverigesradio måndag 18 april

Nordiska Rådet möts i Oslo i dag. Foto: TT
Foto: Henrik Montgomery / TT

Gränskontroller, till exempel mellan Sverige och Danmark, ska idag diskuteras vid Nordiska Rådets möte i Oslo. Bland politiker går åsikterna starkt isär kring gränskontrollerna och deras effekter för det nordiska samarbetet. Den svenske centerpartisten Staffan Danielsson hör till de som vill slopa kontrollerna.

– Det bryter ju mot tanken på hela det nordiska samarbetet. Vi införde passfrihet på 1950-talet, och sedan jobbade vi på alla sätt i Nordiska Rådet för att minska gränshindren och öka rörligheten. Så det är givet att de svenska id-kraven, till exempel, strider helt mot detta, säger Staffan Danielsson.

17 politiker från nordiska mittenpartier pekar nu gemensamt på en rad negativa konsekvenser av till exempel de id-krav som Sverige har infört för resande från Danmark. Enligt politikerna har kontrollerna negativ inverkan på rörligheten, näringslivet med mera.

Bara i Öresundsregionen kostar gräns- och id-kontrollerna samhället 1,5 miljarder kronor per år, bland annat genom sämre arbetsmarknad, enligt en rapport från Sydsvenska Handelskammaren.

Det var strömmen av asylsökande under hösten som fick flera nordiska länder att införa gränskontroller, och i Nordiska Rådet finns alltså en oro för vad den minskade rörligheten innebär för det nordiska samarbetet.
Men många politiker försvarar kontrollerna. Vissa vill till och med utvidga dem. Rasmus Jarlov sitter i Nordiska Rådet för danska Konservative Folkeparti, som vill införa nya kontroller bland de som kommer från Sverige till Danmark. Målet är att leta efter det som Jarlov kallar illegala migranter.

– Inledningsvis kan man föreställa sig en stickprovskontroll för att se om det är någon trafik av illegal art från Sverige till Danmark.

Rasmus Jarlov vill framför allt få bättre kontroll på radikaliserade delar av svenska flyktingmiljöer. Hans parti önskar att dansk och svensk polis förbättrar sitt informationsutbyte kring radikaliserade personer.

Bäste herr Danielsson. Det var säkert på sin plats då för 66 år sedan att införa passfrihet men saken är den att världen ser inte likadan ut idag som den gjorde för 66 år sen. Framstegspartiet anser att passkontrollerna skall vara kvar och permanentas, det är faktiskt inte något större hinder att visa upp giltiga ID-handlingar när man passerar ut eller in i ett land. Sverige har utvecklats till att bli en uppehållsort för kriminella och terrorister som får ekonomiskt stöd av skattebetalarna för att i lugn och ro kunna sitta tryggt i Sverige medan de planerar sina illdåd. Jag håller med det danska Konservative Folkeparti och Rasmus Jarlov.

Print Friendly, PDF & Email