Svensk lag skall gälla

Framstegspartiet är av den åsikten att i Sverige skall svensk lag gälla och vara lika för alla oavsett kön, etnicitet, hudfärg, sexuell läggning, religion eller kultur. Framstegspartiet ifrågasätter att resurser tas från svenska skattebetalare för att t.ex. avgöra huruvida avtal som ingåtts i andra länder med annan religiös lagstiftning skall vara en fråga för Sverige att avgöra. Ett exempel på detta vansinne kan man läsa om här

Ska svensk eller iransk lag gälla när ett par som gift sig i Iran skiljer sig i Sverige? Att frågan inte är enkel bevisas av att olika domstolar kommit fram till olika svar.

I ett av de två mahr-fall som HD nu ska pröva har Umeå tingsrätt kommit fram till att svensk lag gäller, medan Hovrätten för Övre Norrland ansåg att äktenskapsavtalet som slöts enligt Irans religiösa lagstiftning gäller.

För skilsmässopar kan det röra sig om stora belopp. I det här fallet har mannen lovat att betala ”700 guldmynt av slaget Bahar Azadi” vid en eventuell skilsmässa, vilket motsvarar 1,5 miljon kronor, rapporterar dagen.se.

Frågan är enkel att besvara. I Sverige gäller svensk lag och att spendera skattebetalarnas pengar och samhällets resurser på att lösa problem som ö.h.t. inte hör hemma här är fel. Vill de stridande parterna ta saken till domstol får de göra det på egen bekostnad och i det land där avtalet ingåtts.

Samma sak gäller för bigami, barnäktenskap, pedofili m.m. Det som är förbjudet i Sveriges lag skall inte under några som helst omständigheter kunna få lov att passera och ännu mindre godkännas av Svenska myndigheter. För en kort tid sedan läste jag följande rubrik på sverigesradio hemsida

Hundratals fall av månggifte Sverige

Publicerat söndag 24 april kl 06.43

lagbok lag

Foto: Henrik Montgomery/TT

Trots att månggifte är förbjudet i Sverige så finns 292 registrerade fall av bigami eller polygami i landet.

Det beror på att svensk lag tillåter månggifte om äktenskapet ingåtts i ett land där det är lagligt och de inblandade sedan flyttar hit, skriver Svenska Dagbladet.

Göran Lind, professor i civilrätt, säger till tidningen att frågan om månggifte kan bli mer aktuell i takt med den ökade invandringen.

Om Svensk lag tillåter någonting som är förbjudet så bör Svensk lag omedelbart skrivas om och givetvis så skall Svenska myndigheter vägra registrera olagliga äktenskap.

Om utlänningen som kommer till vårt land inte vill assimilera sig och anpassa sig till våra lagar, kultur och synsätt då är det bara för dem att återvända hem eller till ett annat land som har samma föråldrade syn på kvinnor, barn, pedofili, jämställdhet och demokrati som de är vana vid.

Print Friendly, PDF & Email